Kuvankäsittely

Minulta on muutamaan kertaan pyydetty artikkelia koskien kuvankäsittelyä, ja NYT on sen aika. Toivottavasti saatte tästä jotain irti!

Kuvasin aina ennen JPEG-tiedostoja, enkä ymmärtänyt miksi kukaan kuvasi RAW:ia. Jpeg: ini olivat kirkkaita, kauniita, värikkäitä ja omasta mielestäni oikein hienoja. Raw taas tallentui muistikortilleni mitättömän ja kurjan värisenä platkuna. Raw kuvan etuna on, että kuva tallentuu muistikortille ilman pakkaamista ja kameran suorittamaan automaattista kuvankäsittelyä, jonka jpeg taasen tekee. Tällöin kortille tallentuu tieto kuvaushetkellä valittuna olleista säädöistä, jotka on mahdollista kumota ja muokata uudelleen kuvankäsittelyohjelmalla. Jpeg: issä informaatiota häviää ja kuvan jälkikäsittely käy paljon hankalammaksi. Kameran raw- kuva on myös noin kolme kertaa suurempi, kuin vastaava jpeg.

Koska kaikki muutkin, minäkin siirryin kuvaamaan raw:ia. Kamerasta tulee nyt ulos harmaita ja lattania kuvia, mutta niille on mahdollista tehdä pieniä ja isompiakin korjailuja! Taustasta saa irroitettua turhakkeita pois ja jos haluan vaikka kokonaan muuttaa jotain yksityiskohtaa (kuten vaikkapa vaatteen tai tukan väriä) on sekin mahdollista. Nautin suuresti kuvankäsittelystä, joten jälkityö on muodostunut luonnolliseksi ja innostavaksi osaksi työprosessia.

Kuvaushetkellä tärkeintä minulle on se, että kuvattava tallentuu kortille tarkkana. Valon tulee myös olla riittävä, jottei kuvasta tule liian rakeinen (vaikka korjattavissa se on sekin.) Suuria varjoja ei soisi muodostuvan kasvoille, sillä niiden jälkityö on haastavaa (olen kerran sen kokenut ja se oli kamalaa! Käsittelin varjoa You Tubesta löytyneiden käsittelyohjelmien kanssa useita tunteja, eikä lopputulos ollut sittenkään kovin häävi. Kyllä harmitti ja kyllä katson vastaisuudessa, ettei moista mokaa enää pääse syntymään!) Taustaan tulee myös kiinnittää jo kuvaushetkellä suuresti huomiota, sillä sen jälkityö on hidasta ja haastavaa. Muut asiat (rajaus, värit ym.) onkin helppo tehdä jälkeenpäin.

Osaan allaolevista kuvista tein vain pikaiset säädöt ja osa sai osakseen vähän tujumpaa kohtelua. Kuvankäsittelyssä käytän aina ensin Lightroomia ja sen jälkeen (melkein aina) Alien Skin-softaa. Alien Skinillä teen kuvaan lähinnä tarkennuksen ja jotain pikkuruisia valokikkailuja. Jos kuva taasen vaatii isompaa remonttia, teen sille jatkokäsittelyn Photoshopissa. Tai siis järjestys on Lightroom-Photari-Alien Skin. Kuvankäsittely on minulle vielä suhteellisen tuore juttu (olenhan kuvannut vasta vajaan vuoden ja siitä noin 7 kk raw-tiedostoina), eli kehittynen tässä jatkuvasti. Veikkaan, että Alien Skin jäänee jossain vaiheessa pois, koska keskin miten teen lopputarkennukset helpomminkin. :D Mutta nyt mennään näin ja tällä tyylillä kuvani ovat tähän mennessä syntyneet.

Yhden asiakkaan kuvien käsittelyyn minulta menee muutama tunti. Käsittelyvauhtini nopeutuu kokoajan sitä mukaan, kun oma tyylini vakiintuu. Vielä muutama kuukausi sitten käsittelin yhden asiakkaan kuvia usean päivän ajan, ennen kuin olin tyytyväinen lopputulokseen. Nyt saman aikaansaamiseen ei enää mene ihan niin kauaa. Joku sanoisi, ettei tyylilläni leipään pääse kiinni. Ei pääsekkään, mutta tämä on arvokas koulu, joka on tarvottava läpi, jotta homma joskus sujuisi vauhdilla ja tuotteliaasti. Ja pakko sanoa, että nautin suuresti kuvien jälkityöstä! Eli eipä minua haittaa, vaikka se vähän hidasta onkin. :)

Käsittely tehty Lightroomissa ja Alien Skinissä:

kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, Käsittely tehty Lightroomissa, Photoshopissa ja Alien Skinissä:

kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva, kuvankäsittely, lightroom, photoshop, alien skin, raw, raw kuva,

Mimmoisia ajatuksia kuvat ja postaus teissä herättää? Uskoisin, että osassa jopa hieman hämmentyneitä. Monet teistä on varmaan ajatelleet asiaa niin kuin minä ennen, joka luuli että kuva on valmis, kun sen kortilta sylkäisee koneelle. Ja monesti jpeg-kuva tosiaan onkin! Mutta kun siirrytään raw-tiedostoihin, saammekin kamerasta harmaata ja kurjaa kuvaa, mutta sellaista jolle on mahdollista tehdä jälkeenpäin enemmänkin! …kunhan vain tietää mitä tekee. Ja se onkin sitten ihan uuden postauksen aihe! Toki vain jos sellainen ketään kiinnostaa. :)

Olen kiitollinen kaikista kommenteista!

Ihanaa viikonlopun alkua!

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

HEI YSTÄVÄT

Mukavaa kun löysit blogiini! Blogista pääset kurkkimaan töitäni, vapaa-ajan puuhastelujani, sekä lukemaan valokuvaamisesta yleisesti. Toivottavasti viihdyt!

KATEGORIAT

VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT

Menu